maanantai 28. lokakuuta 2013

Kuudes mies


John Boyne: Kuudes mies


Boynen todella ravisteleva kertomus ensimmäisestä maailmansodasta. Eräs voimakkaasti esiin tuleva aihe on, kuka on pelkuri  tai mitä pelkuruus on. Toinen aihe on luottamus ja sen rikkominen.

Paljastan heti, että eräs aiheista on homoseksuaalisuus. Kirja ei silti ole kuvaus homoseksuaalisuudesta sodassa (kiinnostava aihe sekin), vaan rakkaudesta ja luottamuksesta. Ja pelkuruudesta. Minä-kertoja Tristan, kiinnostava etunimivalinta, on huomannut olevansa toivottomasti rakastunut rintamatoveriinsa. Tämä taas syyttää seksuaalisuudestaan Tristania. Kirja on voimakas ja pohjiin asti sukeltava. Toinen aiheeseen liittyvä teema ovat aseistakieltäytyvät, joita kirjassa on - yhtäkään ei kuvata pelkureina, vaan idänmaallisina idealisteina - ja kaikki kuolevat. Kuten muuten kuolevat useimmat muutkin. I maailmansodan tapaan.

Tristan selviytyy, rakentaa uuden elämän, ja vanhana miehenä kertoo tarinansa sodan ajan rakkaansa sisarelle - joka tuomitsee hänet hetkeäkään miettimättä. Kirjan kolmas voimakas teema - tuomitseminen. Hetkeäkään harkitsematta.

Todella vahva kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti