maanantai 19. elokuuta 2013

Yön valtakunta

Fuseli: Painajainen

 

Riikka Forsström: Yön valtakunta

 

Kaikki yön kauhuista. Riikka Forström on kirjoittanut varsin kattavasti taiteesta, joka liittyy yöhön ja sen kauhuihin. Valitettavasti olen samaa mieltä "Savon Sanomien" arvostelijan kanssa:

Yön valtakunta lupaa kertovansa yön kulttuurihistorian: mitä ihmiset ovat yöstä ajatelleet, mitä he ovat yöaikaan tehneet, miten yö on taiteessa ja kirjallisuudessa kuvattu ja niin edelleen. Tietämyksen puutteesta Forsströmiä ei voi syyttää. Siltä osin kuin hän käsittelee kulttuuria faktoina, ei tekstissä ole moittimista.
Samaa ei voi sanoa tulkinnoista. Mitä Forsström sanoo esimerkiksi Poesta? ”Poen pimeyden pelko oletettavasti johtui hänen lapsena ja vielä aikuisenakin tuntemastaan turvattomuuden ja rakkaudettomuuden tunteesta.” Siksi ”yöt olivat hermoja raastavaa kidutusta herkälle lapselle, jota oli onnekseen tai onnettomuudekseen siunattu harvinaisen vilkkaalla mielikuvituksella.”
Siispä eräskin novelli ”symboloi Poen oman mielen hauraan rakennelman pirstaloitumista”. Ja vaikka ”Poen koko elämä oli ollut vain yhtä pitkää ja tuskantäyteistä rämpimistä pimeydessä”, kenties hän kuitenkin ”kuoleman hetkellä lensi vihdoin vapauteen”.

Forström on liian kukikas kirjoittaja kuvatessaan vaikutelmiaan.  Jopa kirjan kannessa oleva Fuselin "Painajainen"-maalaus kuvataan aika korostetusti - minusta valkosilmäinen hevonen - Night Mare, yön tamma - tehokkaampi kuin naisen rinnalla istuva painajainen, joka on jotenkin söpö - tekisi mieli rapsuttaa korvan takaa.

Ohimennen mainiten Fuseli on tehnyt toisen version taulusta, ja se on tehokkaampi.



Useita runoilijoita ja kirjailijoita esitellään - ja taas kerään mieleeni muut tietoni heistä. Esimerkiksi George Sand lemmensuhteineen on pikemminkin surkuhupaisaa kuin kammottavaa.

No, älkää antako vanhan kyynikon häiritä. Kirja on kattava ja kiinnostava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti