torstai 4. heinäkuuta 2013

Hneri Troyat: Iivana Julma

Henri Troyat: Iivana Julma


Henri Troyat on kirjoittanut useita elämäkertoja Venäjän tsaareista. Hän on pätevä, mutta kenties liiankin korrekti kirjailija, joka karttaa kaikenlaisia ikäviä yksityiskohtia. Iivana Julman kohdalla tämä tarkoittaa seksuaalisten yksityiskohtien karttamista - Iivanan raju yksityiselämä sivuutetaan maininnoilla "palvelustyttöjen hameiden ylös rullaamisesta" ja "kauhistuneiden talonpoikaistyttöjen raiskaamisesta" (jotkut muut kirjailijat ovat menneet pitemmälle yksityiskohtien kuvailuissaan).

Iivana oli yksi niistä Venäjän tsaareista, jotka ilmeisesti päätyivät mielenvikaisuuteen lapsuutensa kammottavuuksien vuoksi. Yllä oleva muotokuva taitaa näyttää tilanteen yhdellä katseella.

Troyat tuo esiin Iivanen rakkauden vaimoonsa - hän sekosi lopullisesti vasta tämän kuoltua. Sen jälkeen tsaari valtaistuimellaan piti kävelysauvallaan keihästä, jolla hän pahoinpiteli ja tappoi useita henkilöitä. Tunnetuin on hänen oma poikansa Aleksei, jota Iivana iski hulluudenpuuskassa ohimoon ja suri sen jälkeen hurjasti. Iivanalla ei ollut mitään Alekseita vastaan, päin vastoin - he olivat veljiä väkivaltaisuudessa, kävivät yhdessä katselemassa kidutuksia ja keskustelivat niistä hilpeästi. Kunnes Iivana siis sai hulluuskohtauksen ja tappoi poikansa.

Repin: Iivana suree poikaansa

Troyat tuo esiin Iivanan syvän kiinnostuksen Englantia ja sen kulttuuria kohtaan, joka tuli esiin muun muassa hänen halussaan kosia Elisabet I:stä. Sama kiinnostus näkyi myöhemmin Pietari Suuressa, toisessa kovan lapsuuden ja mielenvikaisuuden vammauttamassa Venäjän suuressa hallitsijassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti