perjantai 21. kesäkuuta 2013

John Ball: Murha nudistileirissä


Uskoisin kaikkien tuntevan jonkin version John Ballin kirjasta "Yön kuumuudessa" - ellei dekkarina, niin elokuvana tai TV-sarjana. "Murha nudistileirissä" on myös 60-luvulta - kansalaisoikeustaistelun ajalta. Dekkarissa on musta poliisi Virgil Tibbs, ja suomennosvuoden käytännön mukaan lapio oli lapio ja neekeri oli neekeri.

Tässä kirjassa murha on sinänsä suoraviivainen juttu, mutta kirjailija rinnasti kaksi syrjittyä ryhmää - mustat ja nudistit. Kuten aiheeseen kuuluu, molemmat ovat erittäin viehättäviä ja äärimmäisen moraalisia (nudistit olivat ilmeisesti 60-luvun Yhdysvalloissa jotensakin paheellisina pidettyjä).

Kirjan englanninkielinen nimi oli "The Cool Cottontail", joka tulee esiin aivan alussa. Nudistileirin uima-altaassa kelluu murhattu mies. Leirin ylläpitäjille ilmoitetaan, että paikalle tulee poliisi. He epäilevästi kysyvät, onko hän töpöhäntä. Kirjassa on jo paljastunut, että töpöhäntä (cottontail) on nudistien nimitys tilapäisille kävijöille, jotka ovat Kalifornian auringon ruskettamia paitsi uimahousujen kohdalta. Soittava poliisi sanoo arvoituksellisesti: "Ei hän ainakaan töpöhäntä ole". Ei ole - poliisi on kauttaaltaan musta.

Kirja on herttainen, henkilöt ovat herttaisia, pahat ovat pahoja ja hyvät hyviä. Herttaista. Ja tietysti Virgil Tibbs on suorastaan syötävän herttainen. Sivutekijä on, että mustan poliisin työpariksi on pantu japanilainen (hänkin tietysti herttainen).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti