sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Maon Suuri harppaus (bataatinviljelyssä)


Frank Dikötter: Mao  Kiinan suuri nälänhätä 1958-1962

 

Aiheesta on toinenkin kirja - Jasper Beckerin "Hungry Ghosts". Se on kiinnostava kirja, mutta Dikötterin etu on suuri määrä uutta arkistomateriaalia. Kokouspöytäkirjat, raportit kentältä ja muu vastaava voisivat olla puuduttavaa luettavaa, ellei sisältö olisi niin karmivan kiehtovaa. 

Nälänhätää ei Dikötterin kirjan mukaan aiheuttanut pelkästään puolueaktivisten liioittelu sadon määrissä, joka taas aiheutti sadon viemisen kaupunkeihin ja ulkomaille - mikä jätti talonpojat kuolemaan nälkään - vaan lukuisat samanaikaiset muut projektit. Kanavien ja patojen rakentelu ilman suunnittelua, joka riisti mehet maanviljelystä, takapihasulatot, jotka veivät muun ohella maataloustyökalut, kommuunien pakkoperustaminen, joka jätti lapset ja vanhukset ilman huoltajia, ja kaikki tämä samanaikaisesti. Miljoonat eivät kuolleet pelkästään nälkään ja uupumukseen, vaan raakojen pakotteiden uhreina - ihmisiä sidottiin pakkasessa puihin tai jätettiin kuolemaan lumihankiin, hakattiin hengiltä ja jopa kärvennettiin kuoliaiksi. Kun tuli käsky lannoittaa peltoja, savitaloja ja olkikattoja revittiin ja levitettiin pelloille (myöhemmin olkikattoja jopa syötiin). Taloja tuhottiin tulevien suurrakennusten tieltä - näitä ei tíetenkään koskaan rakennettu. Kommuuni, johon oltiin rakentamassa 12 kilometriä pitkää suursikalaa, omisti neljä laihaa sikaa. Vastaavia tarinoita löytyy kirjasta asiallisen piittaamattomalla virkatekstillä kerrottuna. Juuri kertomistyyli tekee kirjasta erityisen tehokkaan.

"Hugry Ghosts" -kirja tehosi myös kuvaamalla mielettömimpiä tapauksia, joita Maon keskusvalta aiheutti - maanviljelijöitä kehotettiin harrastamaan hygieniaa ja he harjasivat lampaidensa hampaat hammasharjoilla - molemmat kirjat valaisevat mahdollisesti maailman suurinta joukkomurhaa. 

Suosittelen niille, jotka eivät saa painajaisia.


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti