maanantai 31. joulukuuta 2012

Lee Child: Epäilty


Pidän kovasti Lee Childin äijäkirjallisuudesta, mutta tunnustaa täytyy, että toiset kirjat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä viimeksi suomennettu (mistä hemmetistä suomennoksen nimi on tullut - alkuperäinen nimi on The Affair) on siitä huonommasta päästä. Lähinnä tuntuu olevan kyseessä idea sitoa Reicherin liikkeelle lähtö hänen sotilaspoliisiuraansa. Kirjassa on useita henkilöitä, jotka esiintyvät aikaisemmissa kirjoissa (ja Reicherin myöhemmällä aikajanalla) ilman muuta varsinaista olemassaolon oikeutta.

Tarina on sijoitettu Mississippiin, jossa on pikkukaupunki, sotilastukikohta ja oudosti murhattu nuori valkoinen nainen. Reicher lähetetään peitetehtävässä tukemaan sotilastukikohtaan lähetettyä sotilaspoliisia, koska eräs epäilty on tärkeän senaattorin poika. Epäilyksiä levitetään joka suunnalta pikkukaupungin naissheriffiä vastaan; hän on ennen ollut merijalkaväessä. Lee Child vihjailee väriongelmiin yleensäkin vain varovasti; tässä kirjassa valkenee, että kaupungissa on jo surmattu kaksi kaunista nuorta naista samalla epätavallisella tavalla, mutta molemmat olivat mustia; mellakka nousi vasta valkoisesta naisesta. Ja naissheriffi on tietenkin varsinainen "southern belle",  jolla on vyötärö, jonka ympäri Reicher saa kätensä ylettymään.

Juoni, muuten, on täynnä reikiä, joista menisi hevonen hattu päässä. Ärsyttävää. Jos ette ole lukeneet Reicher-kirjoja, älkää aloittako tästä. Ja jos olete, lukekaa jokin niistä aikaisemmista uudelleen mieluummin kuin "Epäilty".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti